Yhdistyksen historiikki

“Yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja ylläpitää jousisoitinten rakentamisen ja korjaamisen harrastusta sekä edistää kotimaisten jousisoitinten käyttöä ja arvostusta.”

Varsinais-Suomen Viulunrakentajat ry. perustettiin tammikuun 30 päivänä vuonna 1987 Tapio Vainiston aloitteesta. Alusta alkaen puheenjohtajana on toiminut Tapio Vainisto.

Tällä hetkellä Viulunrakentajia on 30 jäsentä, joista monet rakentavat viulujen lisäksi selloja ja jopa kontrabassoja. Käsityötaitoa on kehitetty kurssimuotoisella opiskelulla ja seminaareilla. Arvostettuna opettajana on toiminut mm. puolalainen mestariviulunrakentaja Jan Pawlikowski (v. 1987). Nykyhetken tekniikkaan ja uusiin työvälineisiin on tutustuttu myös Ikaalisten käsi- ja taideteollisuuskoulun soitinrakennusosastolla. Yhteistyö Tampereen Viulupirkat ry:n kanssa täydentää harrastustoimintaa.

Vuosittain pidettävillä koesoittotilaisuuksilla ja myyntinäyttelyillä pyritään kiinnittämään yleisön huomio kotimaista käsityötaitoa kohtaan. Koesoittajana on ollut viulutaiteilija Simo Vuoristo. Toimintavuosien aikana mittavin tapahtuma oli kesällä vuonna 1988, jolloin Sibelius museoon järjestettiin kolmen kuukauden mittainen näyttely. Tapahtumaan liittyi konsertti, jossa soitettiin yhdistyksen jäsenten tekemillä soittimilla.

Varsinaissuomalaisesta osaamisen taidosta kertovat valtakunnallisissa kilpailuissa myönnetyt kunniakirjat, joita ovat saaneet mm. edesmenneet Unto Virtanen ja “isämestari” Armas Näre sekä Tapio Vainisto ja Eero Kulju. Kunniakirjoja saadaan varmasti lisää, sillä jäsenet osallistuvat kolmen vuoden välein pidettäviin viulunrakennuskilpailuihin.

Kotimaisen jousisoittimen arvostus niin yleisön kuin soittajienkin keskuudessa kasvaa koko ajan. Nykyaikaisella tekniikalla ja ammattitaidolla tehty soitin on myös hyvin vertailukelpoinen kansainvälisillä markkinoilla.